TOPLOTNE ČRPALKE

Toplotna črpalka izkorišča obnovljive vire energije in s tem bistveno zmanjšuje emisije CO2 v primerjavi z ostalimi energenti. Za toplotno črpalko  ne potrebujete nobenega zalogovnika za gorivo, s čimer je v hiši potreben manjši prostor za kotlovnico. Tako odpade delo s pripravo goriva (npr. nošenje drv, nasipavanje peletov ipd.), hkrati pa ni dnevnega ali tedenskega vzdrževanja.

Danes so v večini primerov najbolj poznani tako imenovani split sistemi, kjer imamo zunanjo in notranjo enoto. 

 

Toplotna črpalka je primerna za vsak dom, ne glede na velikost, energetsko učinkovitost, ogrevanje z radiatorji, talnim gretjem ali kombinacijo obojega.

Toplotna črpalka je v 90 odstotkih primerov najučinkovitejši način ogrevanja, za novogradnje je idealna rešitev. Najpogostejša izbira je tudi pri obnovah starejših hiš in zamenjavi obstoječega ogrevanja. Toplotne črpalke vgrajujemo v različne objekte; nizkoenergijske novogradnje, skoraj nič energijske novogradnje, izolirane starejše objekte ter tudi slabo ali neizolirane starejše objekte.

Delitev toplotnih črpalk glede na lokacijo:

  • Kompaktne zunanje toplotne črpalke – imajo samo zunanjo enotno vodno povezavo do elementov ogrevalnega sistema v objektu. V objektu je tudi celotna regulacija toplotne črpalke in ogrevalnega sistema. Glavne prednosti teh toplotnih črpalk so: izjemno tiho delovanje pri maksimalni moči, visoka energetska učinkovitost ter robustna izvedba z zaščitenim uparjalnikom in ventilatorjem.
  • Split sistem toplotnih črpalk- Gre za deljeno izvedbo toplotne črpalke, kjer sta uparjalnik in kompresor nameščena zunaj objekta, kondenzator in obtočna črpalka pa sta vgrajena v notranji enoti toplotne črpalke. Med zunanjo in notranjo enoto je izvedena plinska/freonska povezava. Nekaj prednosti split izvedbe toplotne črpalke: zaradi plinske/freonske povezave ni možnosti za zamrznitve sistema, tudi v primeru izpada električne energije, veliko enot je namensko razvitih za hladnejša podnebja, tako, da delujejo do zunanje temperature -25 st.C ali celo do -28 st.C. Vsi večji in priznani proizvajalci v EU in po svetu zagovarjajo uporabo split sistemov, saj gre za potrjeno tehnologijo, ki je po številu vgrajenih enot daleč na prvem mestu.

Toplotne črpalke za ogrevanje prostorov ločimo glede na vir, iz katerega te zajemajo toplotno energijo. Tako poznamo:

  • Toplotne črpalke zrak-voda: Toplotna črpalka zrak voda je naprava, ki za ogrevanje izkorišča toploto v zraku. Zrak je tako glavni vir energije za ogrevanje s toplotno črpalko zrak voda, zato bo ta za svoje delovanje potrebovala zelo malo električne energije. Takšna toplotna črpalka bo dobra izbira za vse, ki vas zanima cenovno ugodna opcija za ogrevanje v hladnih zimskih dneh. Toplotna črpalka zrak voda predstavlja najcenejšo investicijo, vendar ima tudi nekoliko manjšo zmogljivost. 
  • Toplotne črpalke zemlja-voda: ta deluje tako, da izkorišča toploto, ki je skladiščena v zemlji. Toplota se v zemlji zbira od zgodnje pomladi do pozne jeseni, toplotna črpalka zemlja voda pa deluje tako, da nakopičeno toploto izkorišča tudi takrat, ko zunaj pritisne mraz. Investicija v toplotno črpalko zemlja voda bo morda malce višja, a si velja zapomniti, da je njena prednost predvsem v tem, da so tla stabilnejši vir energije kot zrak.
  • Toplotna črpalka voda-voda: za svoje delovanje bo izkoriščal temperaturo podtalne vode. Gre za zelo učinkovit način ogrevanja, ki deluje povsem samostojno. Izkoristek ogrevanja s toplotno črpalko voda voda je tako v primerjavi z ostalimi tipi toplotnih črpalk največji, saj je temperatura podtalne vode običajno konstantna in v povprečju znaša okoli 10 stopinj. Praviloma bomo zato s toplotno črpalko voda voda dosegali večja grelna števila, torej v svojem domu omogočali boljše izkoristke skozi celo leto. To pa seveda pomeni tudi nižje zneske, ki jih bomo tekom leta namenili za električno energijo. 

Toplotne črpalke je prav tako mogoče kombinirati s talnim ali radiatorskim ogrevanjem. V svojem domu imamo lahko nameščene radiatorje in talno gretje, toplotna črpalka pa bo z dvoobmočnim modelom delovala na obeh območjih. Prednost dvoobmočnega modela je možnost nastavitve dveh različnih temperatur vode, nižjo za pošiljanje v cevovode talnega gretja in višjo za radiatorje. Tak sistem je zelo uporaben pri obnovah, ko npr. del hiše med obnovo opremimo s talnim gretjem. Odličen pa je tudi za novogradnje, kjer predvidimo, da bomo del prostorov, npr. kletne pomožne prostore, shrambo ogrevali z radiatorji, preostanek hiše pa s talnim gretjem.

Za vsak objekt je potrebno izbrati toplotno črpalko, ki bo le temu najbolj ustrezala, zato vedno opravimo tudi ogled objekta, prisluhnemo vašim željam in vam predlagamo ustrezno rešitev.

KATALOGI

in zastopane BLAGOVNE ZNAMKE